Előfordulhat olyan helyzet, hogy a megszokott ruházattól eltérő öltözködési formát kell választanunk. Ilyen az álruha.

Vegyük egy magánnyomozó példáját. Megbízzák, hogy kövessen egy bizonyos illetőt. Férfi lévén, női ruhába öltözik, hogy ezzel álcázza magát. Ez a viselet nagyon eltér a megszokottól, ezért rendkívül kényelmetlen.

Adódhat olyan helyzet, hogy a magánszimatnak gyorsan menekülnie kell. A kocsiját a közelben hagyta, tehát gyorsan bevágja magát, indít és söprés a helyszínről, az átöltözés legkisebb reménye nélkül.

Ez elméletileg egyszerűnek tűnik, de a gyakorlatban már egy kissé másképp fest a dolog. A szokatlan viselet akadályozhatja abban, hogy tökéletesen odafigyeljen a vezetéssel kapcsolatos minden apró részletre, a biztonság érdekében.

Ezen túlmenően a női ruha bármely része beakadhat a gépkocsi valamelyik, fontos részébe, mint például a kormány vagy a sebességváltó, ami befolyásolja a biztonságos vezetést. Arról nem is beszélve, ha valami leszakad a szokatlan öltözékről. Ha ezek bármelyike bekövetkezik, máris megvan a baj, amit minden vezető igyekszik elkerülni.

Mondhatná valaki, hogy kerülni kell a kirívóan szokatlan helyzeteket. Természetesen igaza lenne, de megvalósítani valamit jóval nehezebb, mint mondani.