A gépkocsivezetés akkor is nagy figyelmet és kényelmes ruházatot igényel, ha nem hivatásos, csak úrvezetői formában történik.

 

A versenyautó pilótáinak olyan öltözéket kell viselniük, mely megvédi őket a külső behatásoktól, mint az eső vagy éppen az erős szél. Mindezek mellett biztonságosnak kell lennie elsősorban.

 

Egy ütközés, vagy falnak csapódás folyamán akár ki is gyulladhat az autó, ezért amíg meg nem érkezik a gyors segítség, a ruházat ellent kell, hogy álljon a lángoknak.

 

Sajnos, sok esetben a versenyautó alaposan roncsolódik, ezáltal éles részek állhatnak ki a karosszériából, vagy más összetevő alkatrészekből. Ezek ellen is védelmet kell, hogy nyújtson a ruházat, tehát masszív, erős anyagból kell lennie.

 

Az sem mellékes szempont, hogy kényelmes, testhez simuló legyen az öltözék, elősegítve a biztonságos vezetést.

 

Arra is ügyelniük kell, a ruhák tervezőinek, hogy ne legyen túlságosan melegük a versenyzőknek az autó belsejében a verseny közbe, mert ez nagymértékben csökkentheti a koncentrációt.

 

A védősisak biztonságot nyújtó felépítése is rendkívül fontos, valamint annak megfelelő szellőzése.

 

 

Olyan nagy sebességnél, amit a versenyautókkal elérnek, valamennyi felsorolt védelmi öltözéknek teljesen megbízható állapotban kell lenni és kiemelkedően megfelelni az elvárásoknak.