A mai modern divat ruhatervezői szinte nem ismernek határokat leleményességben. Nem mindennapi viselet az a ruha melyekre különböző számokat festettek díszítésként. Ez elsősorban a női ruhákra lehet jellemző.

Ha valaki ilyen öltözékben ül a gépkocsijába és kimegy a közúti forgalomba, ha nem is nagy, de egy kisebb feltűnést mindenképpen kelt, ha egy piros lámpánál vagy forgalmi okok miatt több autó megáll egymás közelében.

Már csak azért is, mert egyes vezetők megpróbálhatják a számokat összeadni, vagy valamilyen logikát keresni azokban, pedig valószínű, hogy semmi rendszer nincs ezekben a díszítésekben.

A számokat különböző színben lehet felfesteni a ruhákra. Ez teljes egészében a tervezőre van bízva. Valószínű, hogy a legnépszerűbb színek dominálnak majd, mert általános helyzetekben így tetszik igazán a ruha költemény.

A hölgyek rendkívüli hangsúlyt fektetnek arra, hogy a szép és feltűnő ruhákat viseljenek a köznapi élet valamennyi területén, természetesen beleértve a gépkocsival való közlekedést is.

Mindezek ellenére, vagy éppen ezért, sokkal fontosabb szempont a forgalomban való részvétel teljes biztonsága és ezt a körültekintő figyelem mellett a ruházat is hivatott elősegíteni minden esetben.

 

 

A vasutasok csak mostanában járnak modern egyenruhákba. Az 1960-as években teljesen másfajta volt az öltözékük, ami már messziről látható, elsősorban a rangjelzésen.

Ekkor játszódik egy színpadi jelenet a régi, szóban forgó jelmezben. A színész szünetet tart. Egy olyan jelenetet forgatnak éppen, amibe ő nem szerepel.

Rá akar gyújtani egy cigarettára, de erre már nem kerül sor, mert szólnak neki, hogy telefonon keresik. Rossz hírt kap. Azonnal indulnia kell egy olyan helyre, ahol őt érintő problémák merültek fel. Nincs idő átöltözni. Beül a kocsijába és elhajt, nem kis induló sebességgel.

A forgalomban összetorlódhat néhány jármű és megállnak. A többi vezető csodálkozva nézi. Az nem szokatlan, ha egy vasutas egyenruhában vezet, de a rangjelzés szemet szúr.

El nem tudják képzelni, hogy mit is látnak pontosan. Főleg a fiatalabb korosztályra vonatkozik ez, mert az idősebbek némelyike talán még emlékezhet erre az öltözékre és az érdekes alakzatú rangjelzésre.

Reméljük, hogy annyira nem vonja el a több jármű vezetőinek figyelmét ez a ruházat, hogy ne tudjanak kellő figyelmet fordítani a vezetésre, annak teljes biztonságára.

 

 

 

 

 

Az ápolónők, más néven nővérek, nagyon fontos szerepet töltenek be a gyógyítás területén. Az orvosok első számú segítőjeként tisztelhetjük őket.

Ha egy nővér szolgálatban van, szigorúan tartania kell magát az egészségügyi előírásokhoz. Előfordulhat azonban olyan eset, hogy egy ápolónőt felhívnak telefonon és azt mondják neki, haladéktalanul indulni kell egy bizonyos helyre, ahol olyan baj történt, ami őt közelről érinti.

Nincs már idő átöltözni. Gyorsan beül az autójába és elhajt. Az öltözéke nem mindennapos az autózás gyakorlatában. A ruha és a főkötő, amiben dolgozott és most gépkocsit vezet, kissé érdekes helyzetet teremt a közlekedés többi résztvevője számára.

Egy piros lámpánál történő megállás esetében, vagy bármilyen forgalmi akadály miatt, néhány autós közelről is láthatja a hölgyet ebben az öltözékben. Azt aligha gondolják, hogy jelmezbálba készül, de azt sem igen tudják, hogy miért így vezet.

Ez a helyzet persze nem kelt akkora feltűnést, hogy a csodálkozástól egymásnak hajtanának az autósok, de mindenesetre a megszokottól eltérő helyzetet konstatálhatnak. Ez azért nagyon fontos, mert a legelső csakis a biztonság lehet a közlekedésben, bármilyen különleges körülmények adódnak is az utakon.

Biztosan sokan ismerik a zöld színű sas jelmezben járkáló embert, aki a Ferencváros labdarúgó mérkőzései előtt illetve azok szünetében illegeti magát a pályán, szórakoztatva a közönséget.

Az élet produkálhat olyan dolgot, hogy a sas jelmezes fickó kap egy telefont, miszerint azonnal indulnia kell egy bizonyos helyre, mert ott olyan baj van, ami őt közvetlenül érinti.

Nincs már idő átöltözni és nem is foglalkozok ezzel, hanem gyorsan bevágja magát a kocsijába és elhajt.

A fején lévő díszből kilát, tehát lehet, hogy még azt sem veti le vezetés előtt. Ekkor kelthet csak igazán nagy feltűnést a közlekedésben résztvevő többi sofőr szemében.

Ha forgalmi okokból, vagy egy piros lámpánál történő leállás alkalmával, néhány autó összegyűlik mellette, nem mindennapos megrökönyödés veheti kezdetét. Talán még késlekednek az elindulásnál is.

Ha leveti a fejfedőt, akkor még nem is lesz olyan nagy a csodálkozás, mert kevésbé lesz feltűnő a ruházat.

Abban kell reménykednünk, hogy annyira senkinek sem vonja el a figyelmét ez a különleges eset, hogy balesetveszélyt okozzon.

Amíg csak megmosolyogják a dolgot, de figyelmesek maradnak, addig nincs miért aggódni.

 

A ruhatervezők fantáziája rendkívül dús. Olyan darabokat dobnak a piacra, hogy sokan meglepődnek. Talán nem is kelt olyan nagy feltűnést, ha valaki nemzeti színű zászlókkal díszített ruházatban tartózkodik valahol.

Ha hirtelen gépkocsiba kell ülni, természetesen nem öltözik át az illető, hanem beül és megy a célja felé. Ha forgalmi okból, vagy piros lámpánál meg kell állnia a kocsival, több autó is megállhat mellette és azok vezetői csodálkozva tekinthetnek a ruhájára.

Előfordulhat, hogy valaki a csodálkozás helyett inkább elkezdi kitalálni az országok nevét, melynek zászlait látja a vezető ruháján. Ebben az esetben még agytornának is beillik ez a helyzet.

Persze a legtöbb autósból inkább csodálkozást vált ki ez az állapot. Néhányan azt gondolják, hogy sokan jó dolgukban már azt sem tudják, mit csinálnak, vagy éppen feltűnési viszketegségben szenvednek. Elképzelhető, hogy ennek van is valóságalapja.

Nagyon sokan inkább az átlagosat, vagy még inkább az egyszerűséget szeretik mindenben. Nekik ez a ruházat feltűnően szokatlan lehet.

Azért reméljük, hogy annyira senki figyelmét nem vonja majd el a nemzeti zászlókkal díszített ruházat, hogy emiatt balesetveszélyes helyzet alakuljon ki.

 

A csikósok jellegzetes öltözéket viselnek. Egy lovas bemutató alkalmával így szerepel a közönség előtt egy legény, aki derekasan üli meg a lovat.

Az élet produkálhat olyan esetet, hogy a szóban forgó csikós kap egy üzenetet, miszerint azonnal indulnia kell egy bizonyos helyre, ahol baj történt, mely őt közvetlenül érinti.

Nincs már idő átöltözni, úgy ahogy van, bevágja magát a kocsijába és elindul a célja felé. A vezetésben nem valószínű, hogy különösebben akadályozná az öltözéke, legfeljebb apró kényelmetlenséget okoz.

Ha forgalmi ok, vagy egy piros lámpa miatt meg kell állnia és mellette szintén leáll néhány jármű, akkor feltűnést okozhat a ruházata, mivel nagymértékben eltér a megszokottaktól.

A többi vezető figyelmét felkelti, és valószínűleg hosszan bámulnak majd rá csodálkozva. Többen gondolhatják, hogy miért nem lovagol, gépkocsivezetés helyett. Természetesen nem is sejthetik a valódi okot.

Abban kell reménykednünk, hogy a figyelemelvonás nem okoz a forgalomban fennakadást és főleg nem kell balesetveszélytől tartanunk, mert a biztonság mindenki számára az első kell, hogy legyen, első sorban a testi épség megóvása érdekében, másodlagos szempontból pedig a jármű sértetlenségének megtartása miatt.

 

Sok hajléktalan él manapság az utcákon és nem csak a filmekben láthatunk furcsa jeleneteket, hanem a való élet is produkál olyan helyzeteket, ami nem mondható mindennapinak.

Egy rongyos, büdös, elhanyagolt ruhában élő hajléktalan tengeti napjait és egyszer csak érdekes helyzetbe kerül. Ahogy járkál az utcán, egy park mellett talál egy autót, aminek az ajtaja láthatóan nyitva van.

Odamegy, meggyőződik róla, hogy a kocsit tényleg nem zárták le és így ellopható. A hajléktalan tud autót vezetni, mert amikor még rendes életet élt, megszerezte a jogosítványt. Beül és elindul a gépkocsival.

A forgalomban megtett útja során különböző helyzetekbe keveredik. Csúcsforgalomban való megállás esetén a közlekedés más résztvevői szemrevételezhetik ruházatát.

Természetesen a döbbenet lesz az első reakció. Minden bizonnyal lesz olyan is, aki a rendőrséget hívja majd, mert gyanakszik arra, hogy gépkocsi lopás esetével állnak szemben.

Lesz, aki csak csodálkozni fog ezen a ruházaton, egy jó állapotban lévő, viszonylag fiatal gépkocsi belsejében.

Olyan is lehet, aki arra gondol, hogy az egész egy megrendezett jelenet. Például forgatnak egy filmet és ebből adódik ez az érdekes helyzet.

A főzés egy olyan ténykedés, melyet sok férfi szívesebben végez, mint a nők. A főszakácsok ezért szinte mindig az erősebbik nemből kerülnek ki. A fejükön hosszú süveg mutatja ténykedésük lényegét, előttük kötény, egyszóval igazi főszakács szerelésben dolgoznak.

Az élet úgy hozza, hogy a mester kap egy telefont, miszerint haladéktalanul egy bizonyos helyre kell mennie, mert ott komoly baj történt és nélkülözhetetlen a személye, bizonyos okok miatt.

Átöltözni már egyáltalán nincs idő, ezért úgy ahogy van, bevágja magát az autójába és elindul a célja felé. A süvegét sem veszi le, bár kissé kényelmetlenül feszeng a volán mögött, de annyira ideges, hogy ez eszébe sem jut. Kissé furán fest a vezetőülésben.

Ha egy piros lámpánál, vagy bármely forgalmi ok miatt meg kell állnia, bizony megbámulja a közlekedésben résztvevő többi autóvezető.

Lényegében elég feltűnő jelenség, de nem annyira, hogy teljes mértékben elvonja mindenki figyelmét. Attól tehát nem kell tartani, hogy ennek okán baleset okoznának.

Azonban, ha nem teljes kényelemben és nyugodt lelkiállapotban vezet, sokkal inkább veszélybe sodorhatja magát, sőt másokat is. Természetesen első a biztonság.

 

Ha valaki nagy drukkere egy csapatnak, egy mérkőzés előtt hajlamos beöltözni a kedvenc csapat szurkolói ruházatába, sőt sok esetben szinte jelmeznek is tekinthetjük ezt az érdekes öltözéket.

A diósgyőri csapat közönségének egy része hajlamos erre és a ferencvárosi tábor sem marad el mögöttük.

Megeshet, hogy a két csapat miskolci mérkőzése után egy helyi beöltözött hazai szurkoló autóval indul hazafelé és egy piros lámpánál megállva azt tapasztalja, hogy közvetlenül mellette az ellenfél táborának tagjai ülnek egy autóban négyen.

Ismerve a Fradi kemény magjait, még az sincs kizárva, hogy kiugranak a kocsiból és nekiesnek a magányos diósgyőrinek.

Nem tehet mást, mint körbezárja az ajtókat és imádkozik, hogy ne kerüljön sor cirkuszra. Sokszor előfordult már a múltban, hogy hasonló helyzetben a fradistákat a bezárt kocsiajtók sem tudták megakadályozni vandálságukban.

Az adhat reményt a balhé elkerülésére, ha mögöttük többen állnak gépkocsival és a forgalom feltartása nagyobb problémát váltana ki. Ez talán meggátolhatja a Fradistákat abban, hogy kellemetlen lépésekre szánják el magukat.

Ha ez a találkozás azért jön létre, mert a miskolci drukker autója elromlik és ezért kényszerül megállásra, abba jobb bele sem gondolnunk.

Az idei foci vb rendkívüli módon lekötötte az emberek figyelmét, még azokét is némileg, akik nem igazán rajongói ennek a sportágnak.

Van olyan, aki a kedvenc játékosainak arcképéből varratott párat a ruhájára és szinte mindig ebben az öltözékben jár. Amikor kocsiba ül, akkor is ez van rajtra.

Amikor a forgalomban közlekedik, nem igazán figyel erre a többi jármű vezetője, ám ha forgalmi okokból, vagy éppen egy piros lámpánál megállnak többen a szóban forgó autós mellett, már inkább van lehetőség az öltözék alapos megfigyelésére.

Sokan csodálkozva merednek erre a ruhára, de elképzelhető, hogy betudják a foci őrületnek, ami az elmúlt bő egy hónapban a világon tombolt.

Azt nem mondhatjuk, hogy a forgalom biztonságát veszélyeztető módon reagál a többi sofőr a látottakra, de azért azt sem tagadhatjuk, hogy elámulnak.

Olyan gondolatok járnak a fejükbe, miszerint sokan már jó dolgukban nem tudják, hogy mit csináljanak, azaz, hogy mivel tűnjenek ki a köznapi életből.

Talán nem kellene ennyire szigorúan bírálni őket, mert végeredményben nem ártanak senkinek, amíg a figyelemelterelés komoly esete nem forog fenn.

 

Az élet különös fordulata folytán előfordulhat, hogy egy színész egy darabban török basát játszik és amint levonul a színpadról, szólnak neki, hogy valahol nagy baj van, ami őt érinti.

Nincs idő gondolkodni és főleg átöltözni. Azonnal bevágja magát a kocsijába és elindul a jelzett helyre.

A közlekedés többi résztvevőjének akkor tűnik fel csak ez az öltözék, melyet a férfi visel a volán mögött, ha forgalmi okokból vagy egy piros lámpa jelzése miatt megállnak mellette. Ekkor viszont biztos, hogy nagyon el fognak csodálkozni.

Egy török basa személygépkocsi vezetés közben nem egy megszokott és elfogadott látvány. Az nem valószínű, hogy a forgalom biztonságát veszélyezteti ez a fennálló helyzet, de nem biztos, hogy valakinek nem vonja el túlságosan a figyelmét és megtörténhet a baj.

Mindezek ellenére remélhetőleg közlekedési balesetet nem okoz ez a különleges öltözet. A KRESZ előírja, hogy nem szabad mások figyelmét elvonni a vezetésről, de aligha ilyesmire gondolhattak a szabály megalkotása folyamán.

Ilyen helyzetben biztosan komoly vitákra adna okot, hogy ki menyire minősül hibásnak egy esetleges balesetnél, de erre ne is gondoljunk.