Az ápolónők, más néven nővérek, nagyon fontos szerepet töltenek be a gyógyítás területén. Az orvosok első számú segítőjeként tisztelhetjük őket.

Ha egy nővér szolgálatban van, szigorúan tartania kell magát az egészségügyi előírásokhoz. Előfordulhat azonban olyan eset, hogy egy ápolónőt felhívnak telefonon és azt mondják neki, haladéktalanul indulni kell egy bizonyos helyre, ahol olyan baj történt, ami őt közelről érinti.

Nincs már idő átöltözni. Gyorsan beül az autójába és elhajt. Az öltözéke nem mindennapos az autózás gyakorlatában. A ruha és a főkötő, amiben dolgozott és most gépkocsit vezet, kissé érdekes helyzetet teremt a közlekedés többi résztvevője számára.

Egy piros lámpánál történő megállás esetében, vagy bármilyen forgalmi akadály miatt, néhány autós közelről is láthatja a hölgyet ebben az öltözékben. Azt aligha gondolják, hogy jelmezbálba készül, de azt sem igen tudják, hogy miért így vezet.

Ez a helyzet persze nem kelt akkora feltűnést, hogy a csodálkozástól egymásnak hajtanának az autósok, de mindenesetre a megszokottól eltérő helyzetet konstatálhatnak. Ez azért nagyon fontos, mert a legelső csakis a biztonság lehet a közlekedésben, bármilyen különleges körülmények adódnak is az utakon.

A ruhatervezők fantáziája rendkívül dús. Olyan darabokat dobnak a piacra, hogy sokan meglepődnek. Talán nem is kelt olyan nagy feltűnést, ha valaki nemzeti színű zászlókkal díszített ruházatban tartózkodik valahol.

Ha hirtelen gépkocsiba kell ülni, természetesen nem öltözik át az illető, hanem beül és megy a célja felé. Ha forgalmi okból, vagy piros lámpánál meg kell állnia a kocsival, több autó is megállhat mellette és azok vezetői csodálkozva tekinthetnek a ruhájára.

Előfordulhat, hogy valaki a csodálkozás helyett inkább elkezdi kitalálni az országok nevét, melynek zászlait látja a vezető ruháján. Ebben az esetben még agytornának is beillik ez a helyzet.

Persze a legtöbb autósból inkább csodálkozást vált ki ez az állapot. Néhányan azt gondolják, hogy sokan jó dolgukban már azt sem tudják, mit csinálnak, vagy éppen feltűnési viszketegségben szenvednek. Elképzelhető, hogy ennek van is valóságalapja.

Nagyon sokan inkább az átlagosat, vagy még inkább az egyszerűséget szeretik mindenben. Nekik ez a ruházat feltűnően szokatlan lehet.

Azért reméljük, hogy annyira senki figyelmét nem vonja majd el a nemzeti zászlókkal díszített ruházat, hogy emiatt balesetveszélyes helyzet alakuljon ki.

 

Egy színdarab próbáján egy asszony háremhölgyet játszik és az élet úgy hozza, hogy kap egy telefont, miszerint azonnal mennie kell egy helyre, mert nagy baj történt és az ő személye ott nélkülözhetetlen.

Azonnal gépkocsiba pattan és indul a jelzett helyre. Átöltözni nincs idő, így a volánnál ebben a ruházatban ül.

A közlekedés más résztvevői messziről és menet közben aligha észlelik teljességében, de ha forgalmi vagy egyéb ok miatt meg kell állni és rápillantanak, egész komoly meglepetésben lesz részük. A csodálkozástól szinte alig tudnak majd indítani, amikor újra megindul a forgalom.

Mondhatjuk, hogy nem egy minden napi látvány ez. Lesz, aki nem hisz a szemének és megdörzsöli, hátha rosszul lát.

Akad majd olyan is, aki azt hiszi, hogy túl sokat ivott és ezért lát ilyeneket, pedig lehet, hogy nem is fogyasztott szeszes italt.

Lényeg, hogy a csodálkozás nagy lenne. Abban reménykedhetünk, hogy a közlekedés biztonságát nem veszélyezteti ez a helyzet.

Ha mégis baj történik, akkor nem lesz könnyű megállapítani, hogy igazából ki a felelős a balesetért, de reméljük, hogy ilyesmire egyáltalán nem kerül sor.

Sok hajléktalan él manapság az utcákon és nem csak a filmekben láthatunk furcsa jeleneteket, hanem a való élet is produkál olyan helyzeteket, ami nem mondható mindennapinak.

Egy rongyos, büdös, elhanyagolt ruhában élő hajléktalan tengeti napjait és egyszer csak érdekes helyzetbe kerül. Ahogy járkál az utcán, egy park mellett talál egy autót, aminek az ajtaja láthatóan nyitva van.

Odamegy, meggyőződik róla, hogy a kocsit tényleg nem zárták le és így ellopható. A hajléktalan tud autót vezetni, mert amikor még rendes életet élt, megszerezte a jogosítványt. Beül és elindul a gépkocsival.

A forgalomban megtett útja során különböző helyzetekbe keveredik. Csúcsforgalomban való megállás esetén a közlekedés más résztvevői szemrevételezhetik ruházatát.

Természetesen a döbbenet lesz az első reakció. Minden bizonnyal lesz olyan is, aki a rendőrséget hívja majd, mert gyanakszik arra, hogy gépkocsi lopás esetével állnak szemben.

Lesz, aki csak csodálkozni fog ezen a ruházaton, egy jó állapotban lévő, viszonylag fiatal gépkocsi belsejében.

Olyan is lehet, aki arra gondol, hogy az egész egy megrendezett jelenet. Például forgatnak egy filmet és ebből adódik ez az érdekes helyzet.

 

A kéményseprők munkája nem nevezhető tisztának. Kotorni a kéményeket és minden egyéb tüzeléstechnikai dugulásokat, problémákat kezelniük kell.

Általában gyalog szoktak járni, mert elég sok felszerelést kell magukkal hordaniuk. Előfordulhat azonban olyan eset, amikor szólnak a kéményseprőnek, hogy valahol rendkívül nagy probléma van, és azonnal kell indulni a helyszínre.

Nem tehet mást, beül az autójába, hogy minél előbb tudjon segíteni. A felszerelést bedobja gyorsan a csomagtartóba, de a ruházat marad.

Az, hogy összepiszkítja a gépkocsi belső terét nem baj, csak kellemetlen, de a ruha feltűnő lesz a közlekedés más résztvevőinek, főleg, ha forgalmi okok miatt megállásra kényszerülnek az autók és van idő szemrevételezni.

Néhányan meg szeretnék érinteni, ahogy a babona tartja, de erre természetesen nincs lehetőség, mert még a piros lámpánál sem szabad elhagyni a járművet, ez szigorú utasítás a forgalomban résztvevők felé.

Marad tehát a csodálkozás, hogy a kéményseprő mért a munkaruhájában vezeti az autót. Nem mondható mindennapi látványnak, de túl nagy szenzációt sem igazán jelent ez a jelenség.

Ami pedig a lényeg, szinte biztosra vehetjük, hogy a forgalom biztonsága nincs veszélyben.

 

 

 

Ha valaki nagy drukkere egy csapatnak, egy mérkőzés előtt hajlamos beöltözni a kedvenc csapat szurkolói ruházatába, sőt sok esetben szinte jelmeznek is tekinthetjük ezt az érdekes öltözéket.

A diósgyőri csapat közönségének egy része hajlamos erre és a ferencvárosi tábor sem marad el mögöttük.

Megeshet, hogy a két csapat miskolci mérkőzése után egy helyi beöltözött hazai szurkoló autóval indul hazafelé és egy piros lámpánál megállva azt tapasztalja, hogy közvetlenül mellette az ellenfél táborának tagjai ülnek egy autóban négyen.

Ismerve a Fradi kemény magjait, még az sincs kizárva, hogy kiugranak a kocsiból és nekiesnek a magányos diósgyőrinek.

Nem tehet mást, mint körbezárja az ajtókat és imádkozik, hogy ne kerüljön sor cirkuszra. Sokszor előfordult már a múltban, hogy hasonló helyzetben a fradistákat a bezárt kocsiajtók sem tudták megakadályozni vandálságukban.

Az adhat reményt a balhé elkerülésére, ha mögöttük többen állnak gépkocsival és a forgalom feltartása nagyobb problémát váltana ki. Ez talán meggátolhatja a Fradistákat abban, hogy kellemetlen lépésekre szánják el magukat.

Ha ez a találkozás azért jön létre, mert a miskolci drukker autója elromlik és ezért kényszerül megállásra, abba jobb bele sem gondolnunk.

 

 Főleg Amerikában népszerű a „rögbi” elnevezést viselő labdajáték, de nálunk is műveli egy kisebb réteg. Akik ezt a sportot űzik, azoknak rendkívül jó erőben kell lenni.

Mivel nagy a sérülésveszély, elsősorban a kemény játék miatt, ezért a ruha, amit viselniük kell a játékosoknak, különleges. Főleg a feltűnő válltömés miatt számít rikítónak ez a ruházat. A fejen védősisakot is kell viselniük a csapattagoknak.

Előfordulhat, hogy a mérkőzés végén az egyik játékos kap egy telefont, hogy különleges esemény miatt azonnal indulnia kell egy bizonyos helyre. Átöltözni már nincs idő. Úgy, ahogy van, beül az autójába és elhajt.

A forgalom sűrűjében nem is igazán feltűnő, ha valaki ilyen ruhában ül a volán mellett, ám ha például egy közlekedést irányító lámpa piros jelzésénél több autó is megáll egyszerre, elkerülhetetlen a többi autós nézelődése. Ekkor válik különlegessé a vezető öltözéke.

Azt nem mondhatjuk, hogy elájulna bárki is a csodálkozástól ebben a helyzetben, de mindenesetre nem mindennapi látványról ejthetünk szót.

Az a lényeg, hogy a közlekedése biztonsága ne kerüljön veszélybe és ebben az esetben ilyesmiről szerencsére nincs szó.

 

 

 

 

Az élet különös fordulata folytán előfordulhat, hogy egy színész egy darabban török basát játszik és amint levonul a színpadról, szólnak neki, hogy valahol nagy baj van, ami őt érinti.

Nincs idő gondolkodni és főleg átöltözni. Azonnal bevágja magát a kocsijába és elindul a jelzett helyre.

A közlekedés többi résztvevőjének akkor tűnik fel csak ez az öltözék, melyet a férfi visel a volán mögött, ha forgalmi okokból vagy egy piros lámpa jelzése miatt megállnak mellette. Ekkor viszont biztos, hogy nagyon el fognak csodálkozni.

Egy török basa személygépkocsi vezetés közben nem egy megszokott és elfogadott látvány. Az nem valószínű, hogy a forgalom biztonságát veszélyezteti ez a fennálló helyzet, de nem biztos, hogy valakinek nem vonja el túlságosan a figyelmét és megtörténhet a baj.

Mindezek ellenére remélhetőleg közlekedési balesetet nem okoz ez a különleges öltözet. A KRESZ előírja, hogy nem szabad mások figyelmét elvonni a vezetésről, de aligha ilyesmire gondolhattak a szabály megalkotása folyamán.

Ilyen helyzetben biztosan komoly vitákra adna okot, hogy ki menyire minősül hibásnak egy esetleges balesetnél, de erre ne is gondoljunk.

Az ügyvédek, a tárgyalások alatt általában talárt viselnek. Ez az ő egyenruhájuk. Erről lehet őket felismerni, amellett, hogy az őket megillető helyet foglalják el a tárgyaló teremben.

A tárgyalás után általában le szokták vetni ezt az öltözéket és utcai ruhában mennek tovább, azonban az élet produkálhat rendkívüli helyzeteket. Kaphat a jogtanácsos egy olyan telefonos értesítést, hogy azonnal indulnia kell egy bizonyos helyre. Nincs idő átöltözni, beugrik a kocsijába és elhajt.

A talárhoz különleges fejfedő is passzol, ami még nagyobb feltűnést kelthet, mint maga az öltözék.

A forgalomban nem jelent különös látnivalót ez a ruházat, ám ha egy piros lámpánál vagy más hasonló helyzetben megállnak a gépkocsik, akkor tüzetesebben szemügyre vehetik más autósok a vezetőt.

Azt nem állíthatjuk, hogy különleges csodálkozást váltana ki bárkiből is ez az öltözék, de nem tekintenek el felette, ezt biztosra vehetjük.

Amennyiben a figyelemelterelés, még ha nem is szándékos, felmerül, akkor a forgalom teljes biztonsága is veszélybe kerülhet.

 

Persze ebben az esetben erős túlzás lenne attól félni, hogy bármely vezető nagy csodálkozásában balesetet okozna, de jobb a tökéletes közlekedési folyamat.

Bizonyára mindenki ismeri a két kőkorszaki szaki történetét. Frédi és Béni kalandjait sok éven át kísérhettük végig a televízióban, szinte gyerekkorunktól kezdve. Ebből a rajzfilmsorozatból modernebb feldolgozás is készült, sőt valódi szereplőkkel is előadták már.

Egy ilyen darab forgatásán vett részt egy férfi, Frédi jelmezben. Amint lement a színpadról, azonnal látta, hogy a mobilján többször keresték. Visszahívta a számot és döbbenten hallgatta, hogy azonnal indulnia kell egy bizonyos helyre.

Átöltözésre nem is gondolhatott. Beugrott a kocsijába és azonnal indított, majd besorolt a forgalomba.

A jelmez igazából közlekedés közben nem is lehetett igazán feltűnő. Annál inkább akkor, amikor forgalmi ok miatt, vagy egy piros lámpánál több autó is megállásra kényszerült. A mellette lefékező kocsi vezetőjének tűnt fel leginkább a különös ruházat. Csodálkozása teljesen érthető volt. Még az induláskor is késlekedett jó pár másodpercet, ami a mögötte várakozó autósok némelyikét tülkölésre késztette.

A forgalom biztonságát azért aligha veszélyeztette a kialakult helyzet és ez a lényeg, mivel ez a legfontosabb.

Az élet furcsa dolgokat produkálhat, és lassan hozzá kell szokni a legfeltűnőbb dolgokhoz is, főleg a közúti közlekedésben.

 

 

Nem mondhatnánk gyakori viseletnek egy indián ruházatot, de előfordulhat, hogy valaki ilyen öltözékben jelenik meg valahol. Ennek oka lehet egy filmforgatás, vagy akár egy próba, hogy miként viselkedne a többi ember, ha valakit ilyen jelmezben látna egy átlagos helyzetben.

Persze más, ha autóvezetésre kerül sor az indián ruházatot viselő személy részéről. Ennek oka elsősorban az lehet, hogy hirtelen kell volánhoz ülni, nincs idő átöltözni.

Amíg a forgalomban halad a vezető, talán nem is olyan feltűnő a dolog, de ha egy piros lámpánál áll meg több más autó, akkor már más helyzet alakulhat ki.

Van, aki viccesen azt mondaná, hogy az indián lecserélte a lovát gépkocsira, így jelentős mértékben modernizálódott. Lehet, hogy akadna olyan is, aki annyira elcsodálkozna, hogy hirtelen alig tudna elindulni járművével. Ez már akár veszélyes helyzetet is teremthetne, amit természetesen el kellene kerülni.

Az indiántollak főleg nagy feltűnést kelthetnek, nem mindennapi látványt nyújtva. Férfiakon és nőken egyaránt lehetne ilyen maskarát látni, ahogyan az a valóságban is van azon a területen, ahol még ma is élnek indiánok.

Ha lehet inkább kerüljük el vezetéskor a különleges helyzeteket, a biztonság miatt.