A busójárás hazánk bizonyos területein honos. Évi rendszerességgel tartják meg ezeket a hagyományőrző rendezvényeket.

Itt be lehet öltözni rendkívül különleges ruhákba és a fejeken is furcsa alakzatok találhatóak, melyek leggyakrabban egy állat fejéhez hasonlítanak.

Ha valaki részt vesz ebben a játékban és közben kap egy telefonhívást, hogy valahol baj történt és neki azonnal oda kell mennie, biztos, hogy már nincs ideje átöltözni.

Azonnal bevágja magát a kocsijába és elindul a jelzett helyre.

A közlekedésben nem is tűnik fel senkinek ez a furcsa ruházatú vezető mindaddig, amíg meg nem áll a kocsival, mert erre kényszeríti egy forgalomirányító piros lámpa, vagy egy útakadály. A járművek feltorlódása is okozhat ilyen helyzetet és ebben az esetben más járművezetők szemrevételezhetik a sofőrt, a szokatlan jelmezben.

Biztos, hogy nagy csodálkozás lesz. A többi jármű vezetője talán elsőre nem is hisz a szemének, de később el kell fogadnia a tényt, hogy jól lát.

Addig nem is lesz különösebb baj, amíg annyira nem terelődik el a figyelem, bárki részéről, hogy ez balesetveszélyhez vezessen, mert természetesen a közlekedés biztonsága a legfontosabb szempont.

Egy régi színdarab előadásakor a szereplők a kornak megfelelően öltözködnek. Az egyik színész cárt játszik, teljes felszerelésben, beleértve a fejfedőt is.

Amikor szünet van, odamennek hozzá és közlik vele, hogy azonnal indulnia kell egy bizonyos helyre, ahol minden bizonnyal baj van.

Nincs idő átöltözni és nem is gondol erre a színész. Beül a kocsiba és sietve elhajt.

A közlekedés folyamán nem igazán tűnik fel a furcsa öltözék, azonban ha egy piros lámpánál, vagy éppen forgalmi okok miatt meg kell állni, akkor már a többi vezető is felfigyel a cári ruházatra.

Szinte biztos, hogy nagy lesz a csodálkozás. van, aki azt hiszi egy pillanatig, hogy időutazáson vesz részt, mint a filmekben, bár tudja, hogy a valóságban ez nem lehetséges.

Mindenesetre az álmélkodás elvonhatja a figyelmet és ebből akár baj is származhat. A színész nem hibás ebben az egészben, hisz bajba került és neki most ez a legnagyobb gondja, de ettől még kellemetlen szinten elvonja mások figyelmét.

Akad azonban olyan is, aki úgy van ezzel, hogy már semmin sem tud meglepődni. A mai öltözködési morál szerinte nem ismer határokat.

Biztosan sokan ismerik a zöld színű sas jelmezben járkáló embert, aki a Ferencváros labdarúgó mérkőzései előtt illetve azok szünetében illegeti magát a pályán, szórakoztatva a közönséget.

Az élet produkálhat olyan dolgot, hogy a sas jelmezes fickó kap egy telefont, miszerint azonnal indulnia kell egy bizonyos helyre, mert ott olyan baj van, ami őt közvetlenül érinti.

Nincs már idő átöltözni és nem is foglalkozok ezzel, hanem gyorsan bevágja magát a kocsijába és elhajt.

A fején lévő díszből kilát, tehát lehet, hogy még azt sem veti le vezetés előtt. Ekkor kelthet csak igazán nagy feltűnést a közlekedésben résztvevő többi sofőr szemében.

Ha forgalmi okokból, vagy egy piros lámpánál történő leállás alkalmával, néhány autó összegyűlik mellette, nem mindennapos megrökönyödés veheti kezdetét. Talán még késlekednek az elindulásnál is.

Ha leveti a fejfedőt, akkor még nem is lesz olyan nagy a csodálkozás, mert kevésbé lesz feltűnő a ruházat.

Abban kell reménykednünk, hogy annyira senkinek sem vonja el a figyelmét ez a különleges eset, hogy balesetveszélyt okozzon.

Amíg csak megmosolyogják a dolgot, de figyelmesek maradnak, addig nincs miért aggódni.

 

A hölgyek divatszokásai sokszor feltűnőek. A legérdekesebb kollekciókra is olykor igényt tartanak. Ezek közé sorolható egy olyan öltözék, melyet különböző szál virágok díszítenek. Szegfű, tulipán, rózsa viola, valamint ha elfér, még más virágfajta is.

Ilyen ruházatban megjelenni is feltűnést kelt, még inkább érdekes, ha ebben volánhoz ül egy hölgy és elindul a tervezett útjára, kicsit furikázni.

Ha egy piros lámpánál meg kell állni, vagy a forgalmi viszonyok teszik szükségessé ezt, többen is megállnak a maguk által vezetett járművel és megcsodálhatják a nő ruhakölteményét.

Ezzel persze nincs is baj, mindaddig, amíg nem vonja el annyira a figyelmet, hogy az a közlekedés biztonságát veszélyezteti.

Ettől talán nem kell tartanunk, de azt megállapíthatjuk, hogy nem kizárólag a férfiak figyelhetnek fel erre a ruhára. A többi nő azt találgathatja esetleg, hogy ki volt a tervezője ennek a különleges, ám kissé mosolyogtató ruhadarabnak. Esetleg ők is rendelnének egyet saját maguk számára.

Az újdonság hatása mindig nagymértékű, a divat tekintetében pedig talán még jobban igaz ez a megállapítás.

A szép virágok egyébként is jó érzést keltenek az emberekben, főleg, ha az öltözködés áll a középpontban.

A csikósok jellegzetes öltözéket viselnek. Egy lovas bemutató alkalmával így szerepel a közönség előtt egy legény, aki derekasan üli meg a lovat.

Az élet produkálhat olyan esetet, hogy a szóban forgó csikós kap egy üzenetet, miszerint azonnal indulnia kell egy bizonyos helyre, ahol baj történt, mely őt közvetlenül érinti.

Nincs már idő átöltözni, úgy ahogy van, bevágja magát a kocsijába és elindul a célja felé. A vezetésben nem valószínű, hogy különösebben akadályozná az öltözéke, legfeljebb apró kényelmetlenséget okoz.

Ha forgalmi ok, vagy egy piros lámpa miatt meg kell állnia és mellette szintén leáll néhány jármű, akkor feltűnést okozhat a ruházata, mivel nagymértékben eltér a megszokottaktól.

A többi vezető figyelmét felkelti, és valószínűleg hosszan bámulnak majd rá csodálkozva. Többen gondolhatják, hogy miért nem lovagol, gépkocsivezetés helyett. Természetesen nem is sejthetik a valódi okot.

Abban kell reménykednünk, hogy a figyelemelvonás nem okoz a forgalomban fennakadást és főleg nem kell balesetveszélytől tartanunk, mert a biztonság mindenki számára az első kell, hogy legyen, első sorban a testi épség megóvása érdekében, másodlagos szempontból pedig a jármű sértetlenségének megtartása miatt.

 

 

Az élet produkálhat furcsa helyzeteket. Ezek közé tartozik például az, amikor egy orvost, aki műtétet végez éppen, már az ajtóban várnak, amikor befejezi az operációt és közlik vele, hogy azonnal indulnia kell egy olyan helyre, ahol baj van. Ez őt közvetlenül érinti.

Nem tehet mást, úgy ahogy van, beül a kocsijába és gyorsan elhajt a jelzett cél felé. Útközben előfordulhat, hogy forgalmi okok miatt, vagy éppen egy piros lámpánál, meg kell állnia. Ekkor a közlekedésben részt vevő más vezetők is megpillantják az öltözékét.

Minden bizonnyal feltűnést kelt majd a ruházata. Többen, hosszan megnézik, és nem bírják elképzelni, hogy miért nem általános utcai ruhában vezet, ahogy az megszokott ilyen helyzetben.

Ha a műtős maszkot sem volt ideje levetni, akkor még nagyobb csodálkozást kelthet.

Természetesen nem tud senkinek sem magyarázatot adni erre a nem mindennapi öltözékre.

Azt is hiheti valaki, hogy filmfelvétel folyik és éppen abba csöppent bele. Akkora feltűnést azért remélhetőleg nem kelt, hogy balesetveszélyes helyzet alakuljon ki, mert nem győzzük eléggé hangsúlyozni, hogy első a biztonság és erre minden vezetőnek maximálisan törekednie kell.

A főzés egy olyan ténykedés, melyet sok férfi szívesebben végez, mint a nők. A főszakácsok ezért szinte mindig az erősebbik nemből kerülnek ki. A fejükön hosszú süveg mutatja ténykedésük lényegét, előttük kötény, egyszóval igazi főszakács szerelésben dolgoznak.

Az élet úgy hozza, hogy a mester kap egy telefont, miszerint haladéktalanul egy bizonyos helyre kell mennie, mert ott komoly baj történt és nélkülözhetetlen a személye, bizonyos okok miatt.

Átöltözni már egyáltalán nincs idő, ezért úgy ahogy van, bevágja magát az autójába és elindul a célja felé. A süvegét sem veszi le, bár kissé kényelmetlenül feszeng a volán mögött, de annyira ideges, hogy ez eszébe sem jut. Kissé furán fest a vezetőülésben.

Ha egy piros lámpánál, vagy bármely forgalmi ok miatt meg kell állnia, bizony megbámulja a közlekedésben résztvevő többi autóvezető.

Lényegében elég feltűnő jelenség, de nem annyira, hogy teljes mértékben elvonja mindenki figyelmét. Attól tehát nem kell tartani, hogy ennek okán baleset okoznának.

Azonban, ha nem teljes kényelemben és nyugodt lelkiállapotban vezet, sokkal inkább veszélybe sodorhatja magát, sőt másokat is. Természetesen első a biztonság.

 

A mai modern divat ruhatervezői szinte nem ismernek határokat leleményességben. Nem mindennapi viselet az a ruha melyekre különböző számokat festettek díszítésként. Ez elsősorban a női ruhákra lehet jellemző.

Ha valaki ilyen öltözékben ül a gépkocsijába és kimegy a közúti forgalomba, ha nem is nagy, de egy kisebb feltűnést mindenképpen kelt, ha egy piros lámpánál vagy forgalmi okok miatt több autó megáll egymás közelében.

Már csak azért is, mert egyes vezetők megpróbálhatják a számokat összeadni, vagy valamilyen logikát keresni azokban, pedig valószínű, hogy semmi rendszer nincs ezekben a díszítésekben.

A számokat különböző színben lehet felfesteni a ruhákra. Ez teljes egészében a tervezőre van bízva. Valószínű, hogy a legnépszerűbb színek dominálnak majd, mert általános helyzetekben így tetszik igazán a ruha költemény.

A hölgyek rendkívüli hangsúlyt fektetnek arra, hogy a szép és feltűnő ruhákat viseljenek a köznapi élet valamennyi területén, természetesen beleértve a gépkocsival való közlekedést is.

Mindezek ellenére, vagy éppen ezért, sokkal fontosabb szempont a forgalomban való részvétel teljes biztonsága és ezt a körültekintő figyelem mellett a ruházat is hivatott elősegíteni minden esetben.

 

Az idei foci vb rendkívüli módon lekötötte az emberek figyelmét, még azokét is némileg, akik nem igazán rajongói ennek a sportágnak.

Van olyan, aki a kedvenc játékosainak arcképéből varratott párat a ruhájára és szinte mindig ebben az öltözékben jár. Amikor kocsiba ül, akkor is ez van rajtra.

Amikor a forgalomban közlekedik, nem igazán figyel erre a többi jármű vezetője, ám ha forgalmi okokból, vagy éppen egy piros lámpánál megállnak többen a szóban forgó autós mellett, már inkább van lehetőség az öltözék alapos megfigyelésére.

Sokan csodálkozva merednek erre a ruhára, de elképzelhető, hogy betudják a foci őrületnek, ami az elmúlt bő egy hónapban a világon tombolt.

Azt nem mondhatjuk, hogy a forgalom biztonságát veszélyeztető módon reagál a többi sofőr a látottakra, de azért azt sem tagadhatjuk, hogy elámulnak.

Olyan gondolatok járnak a fejükbe, miszerint sokan már jó dolgukban nem tudják, hogy mit csináljanak, azaz, hogy mivel tűnjenek ki a köznapi életből.

Talán nem kellene ennyire szigorúan bírálni őket, mert végeredményben nem ártanak senkinek, amíg a figyelemelterelés komoly esete nem forog fenn.

 

 

A vasutasok csak mostanában járnak modern egyenruhákba. Az 1960-as években teljesen másfajta volt az öltözékük, ami már messziről látható, elsősorban a rangjelzésen.

Ekkor játszódik egy színpadi jelenet a régi, szóban forgó jelmezben. A színész szünetet tart. Egy olyan jelenetet forgatnak éppen, amibe ő nem szerepel.

Rá akar gyújtani egy cigarettára, de erre már nem kerül sor, mert szólnak neki, hogy telefonon keresik. Rossz hírt kap. Azonnal indulnia kell egy olyan helyre, ahol őt érintő problémák merültek fel. Nincs idő átöltözni. Beül a kocsijába és elhajt, nem kis induló sebességgel.

A forgalomban összetorlódhat néhány jármű és megállnak. A többi vezető csodálkozva nézi. Az nem szokatlan, ha egy vasutas egyenruhában vezet, de a rangjelzés szemet szúr.

El nem tudják képzelni, hogy mit is látnak pontosan. Főleg a fiatalabb korosztályra vonatkozik ez, mert az idősebbek némelyike talán még emlékezhet erre az öltözékre és az érdekes alakzatú rangjelzésre.

Reméljük, hogy annyira nem vonja el a több jármű vezetőinek figyelmét ez a ruházat, hogy ne tudjanak kellő figyelmet fordítani a vezetésre, annak teljes biztonságára.

 

 

 

 

 

Az ápolónők, más néven nővérek, nagyon fontos szerepet töltenek be a gyógyítás területén. Az orvosok első számú segítőjeként tisztelhetjük őket.

Ha egy nővér szolgálatban van, szigorúan tartania kell magát az egészségügyi előírásokhoz. Előfordulhat azonban olyan eset, hogy egy ápolónőt felhívnak telefonon és azt mondják neki, haladéktalanul indulni kell egy bizonyos helyre, ahol olyan baj történt, ami őt közelről érinti.

Nincs már idő átöltözni. Gyorsan beül az autójába és elhajt. Az öltözéke nem mindennapos az autózás gyakorlatában. A ruha és a főkötő, amiben dolgozott és most gépkocsit vezet, kissé érdekes helyzetet teremt a közlekedés többi résztvevője számára.

Egy piros lámpánál történő megállás esetében, vagy bármilyen forgalmi akadály miatt, néhány autós közelről is láthatja a hölgyet ebben az öltözékben. Azt aligha gondolják, hogy jelmezbálba készül, de azt sem igen tudják, hogy miért így vezet.

Ez a helyzet persze nem kelt akkora feltűnést, hogy a csodálkozástól egymásnak hajtanának az autósok, de mindenesetre a megszokottól eltérő helyzetet konstatálhatnak. Ez azért nagyon fontos, mert a legelső csakis a biztonság lehet a közlekedésben, bármilyen különleges körülmények adódnak is az utakon.