Az élet különös fordulata folytán előfordulhat, hogy egy színész egy darabban török basát játszik és amint levonul a színpadról, szólnak neki, hogy valahol nagy baj van, ami őt érinti.

Nincs idő gondolkodni és főleg átöltözni. Azonnal bevágja magát a kocsijába és elindul a jelzett helyre.

A közlekedés többi résztvevőjének akkor tűnik fel csak ez az öltözék, melyet a férfi visel a volán mögött, ha forgalmi okokból vagy egy piros lámpa jelzése miatt megállnak mellette. Ekkor viszont biztos, hogy nagyon el fognak csodálkozni.

Egy török basa személygépkocsi vezetés közben nem egy megszokott és elfogadott látvány. Az nem valószínű, hogy a forgalom biztonságát veszélyezteti ez a fennálló helyzet, de nem biztos, hogy valakinek nem vonja el túlságosan a figyelmét és megtörténhet a baj.

Mindezek ellenére remélhetőleg közlekedési balesetet nem okoz ez a különleges öltözet. A KRESZ előírja, hogy nem szabad mások figyelmét elvonni a vezetésről, de aligha ilyesmire gondolhattak a szabály megalkotása folyamán.

Ilyen helyzetben biztosan komoly vitákra adna okot, hogy ki menyire minősül hibásnak egy esetleges balesetnél, de erre ne is gondoljunk.

Bizonyára mindenki ismeri a két kőkorszaki szaki történetét. Frédi és Béni kalandjait sok éven át kísérhettük végig a televízióban, szinte gyerekkorunktól kezdve. Ebből a rajzfilmsorozatból modernebb feldolgozás is készült, sőt valódi szereplőkkel is előadták már.

Egy ilyen darab forgatásán vett részt egy férfi, Frédi jelmezben. Amint lement a színpadról, azonnal látta, hogy a mobilján többször keresték. Visszahívta a számot és döbbenten hallgatta, hogy azonnal indulnia kell egy bizonyos helyre.

Átöltözésre nem is gondolhatott. Beugrott a kocsijába és azonnal indított, majd besorolt a forgalomba.

A jelmez igazából közlekedés közben nem is lehetett igazán feltűnő. Annál inkább akkor, amikor forgalmi ok miatt, vagy egy piros lámpánál több autó is megállásra kényszerült. A mellette lefékező kocsi vezetőjének tűnt fel leginkább a különös ruházat. Csodálkozása teljesen érthető volt. Még az induláskor is késlekedett jó pár másodpercet, ami a mögötte várakozó autósok némelyikét tülkölésre késztette.

A forgalom biztonságát azért aligha veszélyeztette a kialakult helyzet és ez a lényeg, mivel ez a legfontosabb.

Az élet furcsa dolgokat produkálhat, és lassan hozzá kell szokni a legfeltűnőbb dolgokhoz is, főleg a közúti közlekedésben.

 

 

Nem mondhatnánk gyakori viseletnek egy indián ruházatot, de előfordulhat, hogy valaki ilyen öltözékben jelenik meg valahol. Ennek oka lehet egy filmforgatás, vagy akár egy próba, hogy miként viselkedne a többi ember, ha valakit ilyen jelmezben látna egy átlagos helyzetben.

Persze más, ha autóvezetésre kerül sor az indián ruházatot viselő személy részéről. Ennek oka elsősorban az lehet, hogy hirtelen kell volánhoz ülni, nincs idő átöltözni.

Amíg a forgalomban halad a vezető, talán nem is olyan feltűnő a dolog, de ha egy piros lámpánál áll meg több más autó, akkor már más helyzet alakulhat ki.

Van, aki viccesen azt mondaná, hogy az indián lecserélte a lovát gépkocsira, így jelentős mértékben modernizálódott. Lehet, hogy akadna olyan is, aki annyira elcsodálkozna, hogy hirtelen alig tudna elindulni járművével. Ez már akár veszélyes helyzetet is teremthetne, amit természetesen el kellene kerülni.

Az indiántollak főleg nagy feltűnést kelthetnek, nem mindennapi látványt nyújtva. Férfiakon és nőken egyaránt lehetne ilyen maskarát látni, ahogyan az a valóságban is van azon a területen, ahol még ma is élnek indiánok.

Ha lehet inkább kerüljük el vezetéskor a különleges helyzeteket, a biztonság miatt.

 

 

Egy színdarab próbáján egy asszony háremhölgyet játszik és az élet úgy hozza, hogy kap egy telefont, miszerint azonnal mennie kell egy helyre, mert nagy baj történt és az ő személye ott nélkülözhetetlen.

Azonnal gépkocsiba pattan és indul a jelzett helyre. Átöltözni nincs idő, így a volánnál ebben a ruházatban ül.

A közlekedés más résztvevői messziről és menet közben aligha észlelik teljességében, de ha forgalmi vagy egyéb ok miatt meg kell állni és rápillantanak, egész komoly meglepetésben lesz részük. A csodálkozástól szinte alig tudnak majd indítani, amikor újra megindul a forgalom.

Mondhatjuk, hogy nem egy minden napi látvány ez. Lesz, aki nem hisz a szemének és megdörzsöli, hátha rosszul lát.

Akad majd olyan is, aki azt hiszi, hogy túl sokat ivott és ezért lát ilyeneket, pedig lehet, hogy nem is fogyasztott szeszes italt.

Lényeg, hogy a csodálkozás nagy lenne. Abban reménykedhetünk, hogy a közlekedés biztonságát nem veszélyezteti ez a helyzet.

Ha mégis baj történik, akkor nem lesz könnyű megállapítani, hogy igazából ki a felelős a balesetért, de reméljük, hogy ilyesmire egyáltalán nem kerül sor.

A gépkocsi vezetéshez használt ruházatok esetében lassan már nem igazán lepődünk meg semmin. Egy hajón szolgálatot teljesítő matróz, amikor megérkezik a hazai kikötőbe, általában átöltözik utcai ruhába és indul a családjához. Történhet azonban olyan is, hogy üzenetet kap, miszerint azonnal indulnia kell haza, mert történt valami rendkívüli.

Ebben az esetben a szolgálati matróz öltözékében beugrik az ott lévő gépkocsijába és indul is célja felé.

Ezeknek a ruházatoknak van diáklányok által viselt konfekciója is, melyet sokan ismernek, és ha ebben látnak valakit a volánnál, egyáltalán nem kelt feltűnést, ám egy eredeti matróz egyenruha annál inkább.

Egy piros lámpánál történő megállásnál van ideje a többi autósnak megfigyelni az illetőt és nem túlzás azt állítanunk, hogy csodálkozva veszik majd szemügyre.

Annyira talán nem kelt feltűnést, hogy valamelyik vezető álmélkodásában veszélybe sodorja saját magát, vagy a közlekedés más résztvevőjét. Gondolva itt más autósokra, motorosokra, kerékpárosokra és gyalogosokra egyaránt.

Az autóvezetés rendkívül nagy figyelmet és éles esetekben rendkívüli reflexeket, valamint lélekjelenlétet kíván. Néhányan sajnos nem veszik elég komolyan.

Szerencsére a többség józan és pihent állapotban, figyelmesen rója az utakat.

 

 

 

 

A kéményseprők munkája nem nevezhető tisztának. Kotorni a kéményeket és minden egyéb tüzeléstechnikai dugulásokat, problémákat kezelniük kell.

Általában gyalog szoktak járni, mert elég sok felszerelést kell magukkal hordaniuk. Előfordulhat azonban olyan eset, amikor szólnak a kéményseprőnek, hogy valahol rendkívül nagy probléma van, és azonnal kell indulni a helyszínre.

Nem tehet mást, beül az autójába, hogy minél előbb tudjon segíteni. A felszerelést bedobja gyorsan a csomagtartóba, de a ruházat marad.

Az, hogy összepiszkítja a gépkocsi belső terét nem baj, csak kellemetlen, de a ruha feltűnő lesz a közlekedés más résztvevőinek, főleg, ha forgalmi okok miatt megállásra kényszerülnek az autók és van idő szemrevételezni.

Néhányan meg szeretnék érinteni, ahogy a babona tartja, de erre természetesen nincs lehetőség, mert még a piros lámpánál sem szabad elhagyni a járművet, ez szigorú utasítás a forgalomban résztvevők felé.

Marad tehát a csodálkozás, hogy a kéményseprő mért a munkaruhájában vezeti az autót. Nem mondható mindennapi látványnak, de túl nagy szenzációt sem igazán jelent ez a jelenség.

Ami pedig a lényeg, szinte biztosra vehetjük, hogy a forgalom biztonsága nincs veszélyben.

 

 

 

A csikósok rendkívül érdekes ruhát viselnek. Bő gatya, szoknyához hasonlító alsó ruházat, speciális felsőruházattal, mindenképpen egyedi öltözék. A lovakkal foglalkozó és azokkal járó embereknek ez a természetes és leginkább megfelelő viselet.

A betyárok ruházata is szinte megegyezik a csikósok öltözetével, ezt régebben a „Rózsa Sándor” című TV filmsorozatban jól láthattuk.

Produkálhat az élet olyan helyzetet, hogy egy film forgatása közben egy színész csikós ruhában beöltözve játssza a szerepét.

Akkor alakul érdekesen a dolog, ha kap egy telefont, hogy azonnal induljon egy bizonyos helyre, mert baj van. Átöltözni nincs idő, ezért bevágja magát az autójába és elindul úti célja felé.

Ebben a ruhában részt venni a forgalomban nem megszokott dolog, így a látvány is szokatlan a többi, közlekedésben résztvevő autós számára.

Egy piros lámpánál való megállás alkalmával még tüzetesebben szemügyre vehető az illető és biztos, hogy némi ámulatot vált ki a mellette megálló gépkocsik vezetőinek körében.

Probléma csak akkor keletkezik, ha a túlzott csodálkozás elvonja mások figyelmét olyan mértékben, hogy a veszélyt jelenthet a közlekedés biztonságára.

 

Ebben az esetben azonban ettől túlzottan nem kell tartanunk.

 

 Főleg Amerikában népszerű a „rögbi” elnevezést viselő labdajáték, de nálunk is műveli egy kisebb réteg. Akik ezt a sportot űzik, azoknak rendkívül jó erőben kell lenni.

Mivel nagy a sérülésveszély, elsősorban a kemény játék miatt, ezért a ruha, amit viselniük kell a játékosoknak, különleges. Főleg a feltűnő válltömés miatt számít rikítónak ez a ruházat. A fejen védősisakot is kell viselniük a csapattagoknak.

Előfordulhat, hogy a mérkőzés végén az egyik játékos kap egy telefont, hogy különleges esemény miatt azonnal indulnia kell egy bizonyos helyre. Átöltözni már nincs idő. Úgy, ahogy van, beül az autójába és elhajt.

A forgalom sűrűjében nem is igazán feltűnő, ha valaki ilyen ruhában ül a volán mellett, ám ha például egy közlekedést irányító lámpa piros jelzésénél több autó is megáll egyszerre, elkerülhetetlen a többi autós nézelődése. Ekkor válik különlegessé a vezető öltözéke.

Azt nem mondhatjuk, hogy elájulna bárki is a csodálkozástól ebben a helyzetben, de mindenesetre nem mindennapi látványról ejthetünk szót.

Az a lényeg, hogy a közlekedése biztonsága ne kerüljön veszélybe és ebben az esetben ilyesmiről szerencsére nincs szó.

 

 

 

 

A divat sok érdekességet, újdonságot tartalmaz, de ugyanakkor előfordulnak furcsaságok is. A hölgyek körében különösen tapasztalhatunk igazi ritkaságba menő ruhakölteményeket.

Nyugodtan tekinthetjük különlegesnek a szaloncukorral díszített ruhákat. Férfiöltönyben ilyet aligha láthatunk, annál inkább több féle női konfekción. Ez a fajta díszítés rendkívül gazdag színvilággal rendelkezik, mert a szaloncukrok több színárnyalatban megjelennek a valóságban is, különösen a ruhatervezők fantáziájában.

Emellett látványos tárgyról beszélünk. Persze abban már nem vagyunk biztosak, hogy ez megszokottnak tűnik majd egy ruhán.

Ha egy hölgy beül az autójába és besorol a forgalomba, előbb utóbb meg fog állni egy piros lámpánál, vagy egyéb helyen forgalmi okokból és mellé állhat egy másik gépkocsi, ekkor annak vezetője rápillant a nő ruhakölteményére.

Biztosak lehetünk benne, hogy elcsodálkozik és olyasmit gondol magába, ami arra utal, hogy ezek a divattervezők aztán csoda egy figurák, de aki megvásárolja ezeket az sem mindennapi egyéniség.

Azt azért reméljük, hogy nagy csodálkozása nem lesz veszélyes a közlekedésben való további részvételének biztonságára, ezáltal pedig a többi vezető is nyugodtan közlekedhet, mert abban egyet érthetünk, hogy mindenkor első a biztonság.

Az ügyvédek, a tárgyalások alatt általában talárt viselnek. Ez az ő egyenruhájuk. Erről lehet őket felismerni, amellett, hogy az őket megillető helyet foglalják el a tárgyaló teremben.

A tárgyalás után általában le szokták vetni ezt az öltözéket és utcai ruhában mennek tovább, azonban az élet produkálhat rendkívüli helyzeteket. Kaphat a jogtanácsos egy olyan telefonos értesítést, hogy azonnal indulnia kell egy bizonyos helyre. Nincs idő átöltözni, beugrik a kocsijába és elhajt.

A talárhoz különleges fejfedő is passzol, ami még nagyobb feltűnést kelthet, mint maga az öltözék.

A forgalomban nem jelent különös látnivalót ez a ruházat, ám ha egy piros lámpánál vagy más hasonló helyzetben megállnak a gépkocsik, akkor tüzetesebben szemügyre vehetik más autósok a vezetőt.

Azt nem állíthatjuk, hogy különleges csodálkozást váltana ki bárkiből is ez az öltözék, de nem tekintenek el felette, ezt biztosra vehetjük.

Amennyiben a figyelemelterelés, még ha nem is szándékos, felmerül, akkor a forgalom teljes biztonsága is veszélybe kerülhet.

 

Persze ebben az esetben erős túlzás lenne attól félni, hogy bármely vezető nagy csodálkozásában balesetet okozna, de jobb a tökéletes közlekedési folyamat.

Nagyon sokan hódolnak manapság a vadászat szenvedélyének. Sokak szerint ez úri passzió, de ez nem teljesen igaz.

A vadászoknak külön, erre a célra tervezett ruhájuk van és a legtöbben ezt még kalapdíszekkel is megtoldják.

Ritkán mennek az emberek olyan közeli helyre vadászni, hogy gyalogosan célt érhessenek. Többnyire gépkocsival közelítik meg az adott területet.

Amikor vége a vadászatnak, nem öltöznek át, mert erre megfelelő hely sem volna, hanem beülnek az autóba és indulnak hazafelé a zsákmánnyal, vagy éppen anélkül, ha nem volt szerencséjük.

Amikor a közlekedés más résztvevői meglátják ezt a ruházatot a gépkocsi vezetőjén, talán nem is nagyon csodálkoznak, mert a vadászat soha nem megy ki a divatból. Más kérdés, hogy nem túl gyakori ebben az öltözékben volánnál látni egy férfit, bár biztosan hódolnak olykor hölgyek is ennek a szenvedélynek.

A vadászok ruhájának alapszíne hasonló az erdészeti egyenruhához, mivel rokontevékenységről beszélünk.

Részleteiben sokban eltérhet ez a két fajta öltözék, függően az éppen adott divattól is.

Ebben az öltözékben vezetni nem hátrányos dolog, és ha kényelmes a ruha, akkor a biztonsággal sem lehet probléma.